Hest
Hest
Hold dig opdateret på aktuel viden om køer og heste!
Gratis nyhedsbrev
- tilmeld dig her
Der er igen forår i luften, og udskillelsen af blodorm er på sit højeste, derfor anbefales det at få taget og tjekket en gødningsprøve, så vi kan mindske smittepres på dine græsmarker og ikke mindst undgå sygdom.
Der er flere typer af ormesmitte, men de der som minimum bør tjekkes forår og efterår er rundormene. Her findes blandt andre cyatostomerne (små strongylider) og strongylus edentatus (flankeorm) og strongylus vulgaris (blodorm).
Ormene spredes fra hest til hest via æg i gødningen, æggene klækker til infektive mikroskopiske larver, som hesten optager via græsset. Der er flere faktore, der spiller ind på om netop din hest bliver syg af ormebyrden.
Det er derfor vigtigt at holde ormebyrden af rundorm nede, og smitten kan mindskes ved at behandle efter udskillelsen af æg i gødningen både forår og efterår. Hvis man vil være sikker på at ormebyrden ikke inkluderer blodorm, skal man foretage en larvedyrkning med morfologi.
Yderligere kan man ved udtagelse af en gødningsprøve tjekke for sand i gødningen. Sand kan også give anledning til tarm- og fordøjelsesproblemer.
Når man udtager en gødningsprøve til ormeundersøgelse er det vigtigt at den er frisk (gerne indleveres samme dag som den er taget) og at der ikke er jord/sand eller andet med i den prøve man opsamler. Derudover er det en god idé at trykke luften ud af posen med gødningen og at lægge prøven på køl, hvis den først indleveres dagen efter.
Husk at skrive hestens navn på posen og evt. datoen for udtagelse 😊
Grenevej 21 • 6752 Glejbjerg • Tlf. 44 22 33 00 • CVR. 35 36 35 99
• mail@skovbjergs.dk • www.skovbjergs.dk