Hest
Hest
Hold dig opdateret på aktuel viden om køer og heste!
Gratis nyhedsbrev
- tilmeld dig her
Efteråret er højsæson for kolik, som er en fællesbetegnelse for mavesmerter hos hesten.
Heste med kolik vil ofte udvise én eller flere af følgende symptomer:
Hvis du observerer én eller flere af disse symptomer, så tøv ikke med at ringe og få en snak med dyrlægen. Dyrlægen kan så vurdere om, der er behov for at hesten tilses.
Der er flere årsager til at heste får kolik. I efteråret kan det især være et resultat af foderskift og ændring i aktivitet, når hestene kommer på stald efter at have været på græs meget af tiden i sommerhalvåret.
Foderskiftet kan give anledning til forstoppelse eller gæringskolik (luft i tarmene), da fordøjeligheden af foderet på stald ofte er anderledes end græsset på marken.
Derfor er det vigtigt at lave foderskiftet gradvist, og sørge for at hesten får tilstrækkelig motion når den kommer på stald, således at hestens mave kan nå at tilpasse sig ændringerne.
Derudover er det også vigtigt at hesten altid har adgang til rigeligt med frisk drikkevand.
Efter en varm sommer, som i år, hvor markerne har været tørre og nedbidte, er der også stor risiko for at hesten har optaget en del jord/sand, når den har græsset. Sandet kan derefter bundfælde sig og ophobes i tarmene. Man kan teste om hesten har sand i gødningen ved en såkaldt ”sandtest” i en klar handske. Det er en forholdsvis enkel måde at undersøge hestens gødning på, men er ikke det endegyldige svar på om der er sand i tarmene på hesten, da sandet ikke altid passerer igennem.
Ring gerne og hør nærmere om hvordan man foretager en sandtest.
Andre former for kolik, der ses om efteråret kan være relateret til parasitter i hestens mave-tarm-kanal. Undersøgelse af parasitbelastning hos hesten, kan gøres via en gødningsprøve.
Det er vigtigt at undersøge for parasitter både forår og efterår.
Man skal være særligt opmærksom på bændelorm, blodorm og cyathostomer i efteråret.
Bændelorm hos hest vil oftest sætte sig i overgangen til blindtarmen, hvor den kan skabe uspecifikke koliksymptomer.
Blodorm er lidt mere lumsk, da perioden fra hesten har optaget smitten fra marken til den udskiller æg i gødningen kan vare op til 7 måneder.
I den mellemliggende periode, vandrer de umodne larver igennem tarmvæggen og op gennem de ilttilførende blodkar til tarmen. Her kan larverne give anledning til manglende ilttilførsel til ét eller flere tarmsæt, hvilket kan være fatalt for hesten.
Cyathostomerne er den ”gængse” orm hos hesten, som dog kan give anledning til voldsom diarré og deraf kolik i det tidlige forår, når de parasitter der har ligget i ”dvale” i slimhinderne i hestens mave-tarm-kanal hele vinteren, bryder ud i tarmen samtidig.
Derfor er det vigtigt at få behandlet en kraftig ormebyrde med cyathostomer om efteråret, inden larverne går i ”dvale” over vinteren.
Flere heste kan også udvikle mavesår i forbindelse med foderskifte eller stress. Dette kan også vise sig som lette koliksymptomer, eller manglende lyst til at arbejde under rytter. Mange heste viser dog ingen klare symptomer. Mavesår opstår når der er en overproduktion eller manglende neutralisering af mavesyren.
Heste er skabt til at æde lidt hele tiden, og bruger i naturen størstedelen af deres tid på at græsse. Når hesten tygger, producerer den store mængder spyt, som er med til at neutralisere mavesyren.
Derfor er det også vigtigt at der max. går 4 timer hvor hesten er uden foder, og allerbedst er det hvis hesten har adgang til grovfoder som fx hø hele tiden.
Strukturrigt foder som hø, øger tyggetiden og har mindre tendens til at lave fejlgæringer i tarmene. Modsat forholder det sig med kraftfoder, som korn, der har kort tyggetid og masser af sukkerstof, som let passerer og let kan give en fejlgæring i tarmene.
Kolik kan også opstå som følge af tarmslyng. Dette er en alvorlig tilstand, som ofte kræver indlæggelse og kirurgisk behandling på et hospital.
For at forebygge kolik i efteråret, er her et par gode råd:
Hvis du har spørgsmål til gødningsprøver, sandtest eller andet, er du velkommen til at kontakte klinikken på tlf: 44223300 i vores telefontid 7-14 på hverdage.
Grenevej 21 • 6752 Glejbjerg • Tlf. 44 22 33 00 • CVR. 35 36 35 99
• mail@skovbjergs.dk • www.skovbjergs.dk