Menu

Hest

Orm hos hest

Er du i tvivl om din hest har orm? Herunder kan du læse de hyppigeste symptomer på orm hos heste i Danmark. 
Vi tilbyder ligeledes undersøgelse af din gødningsprøve på vores laberatorie, og kan dermed følge din hest helt til døres og dermed sikre den rette behandling. 

Strongylider

Stongylider er de hyppigste orm fundet hos heste.
 

De indeles i store og små strongylider.

  • Hestens store strongylider (blodorm) kan give træthed, diarré og kolik. Larverne fra de store strongylider lever i de store blodkar, der forsyner tarmen og kan give anledning til blodpropper og andre alvorlige lidelser i tarmsystemet.
  • Små stongylider (cyastomer) lever kun i tarmen. De kan forårsage diarre i foråret i forbindelse med udklækning af æg, der kan ligge i tarmvæggen. De små strongylider findes sammen med de store stongylider, og kan være til stede i stort antal.  

Ormeæggene fra store og små strongylider er ens, for at skelne mellem de to, skal man dyrke gødningen i 14 dage. Herefter kan den rette strategi lægges for behandling af ormene. 

 

Bændelorm

Bændelorm kan give træthed, kolik og utrivelighed. Det bedste tidspunkt at undersøge for bændelorm er i efteråret og vinterhalvåret. Her er der størst sandsynlighed for at påvise infektion med bændelorm.

 

 

Undersøgelse for orm

Vores laboratorie tilbyder gødningsundersøgelse rutinemæssigt for blodorm og bændelorm.
En god gødningsprøve skal være frisk, indeholder min. 40 gram, og er taget fra toppen af bunken - så den ikke indeholder sand, halm eller jord. Du skal desuden være sikker på hvilken hest den kommer fra, hvis flere heste går sammen.

For at få udleveret ormekur, skal der være påvist ormeæg i en gødningsprøve. 

 

Hold dig opdateret med faglig viden fra Skovbjergs DyrlægeTeam, ved at tilmelde dig nyhedsbrevet her: