Menu

Hest

Så er det tid til gødningsprøve igen!

 

Der er igen forår i luften, og udskillelsen af blodorm er på sit højeste, derfor anbefales det at få taget og tjekket en gødningsprøve, så vi kan mindske smittepres på dine græsmarker og ikke mindst undgå sygdom. 

 

Der er flere typer af ormesmitte, men de der som minimum bør tjekkes forår og efterår er rundormene. Her findes blandt andre cyatostomerne (små strongylider) og strongylus edentatus (flankeorm) og strongylus vulgaris (blodorm).

Ormene spredes fra hest til hest via æg i gødningen, æggene klækker til infektive mikroskopiske larver, som hesten optager via græsset. Der er flere faktore, der spiller ind på om netop din hest bliver syg af ormebyrden. 

  • Strongylus vulgaris (blodormen) har en lang infektionsperiode på 6-7 måneder før den udskiller æg. I mellemtiden kan den dog udøve stor skade, ved at lave blodpropper og dermed iltsvigt til tarmsættet, fordi den sidder i blodkarrene hertil.
    Denne orm kan kun identificeres hvis man dyrker larverne frem fra æggene i gødningen (morfologisk undersøgelse via larvedyrkning).
     
  • De små strongylider har en kortere infektionsperiode på 1,5-4 mdr. Larverne invaderer blind- og stortarmens slimhinde, hvor de udvikler sig, hvorefter de frigives til tarmlumen simultant, hvilket kan give diarré og proteintab over tarmen, afmagring og evt. forstoppelse.
     
  • Bændelorm, som kan give problemer i blindtarmsområdet, hvor de sætter sig fast.

Det er derfor vigtigt at holde ormebyrden af rundorm nede, og smitten kan mindskes ved at behandle efter udskillelsen af æg i gødningen både forår og efterår. Hvis man vil være sikker på at ormebyrden ikke inkluderer blodorm, skal man foretage en larvedyrkning med morfologi.

Yderligere kan man ved udtagelse af en gødningsprøve tjekke for sand i gødningen. Sand kan  også  give anledning til tarm- og fordøjelsesproblemer.

 

Når man udtager en gødningsprøve til ormeundersøgelse er det vigtigt at den er frisk (gerne indleveres samme dag som den er taget) og at der ikke er jord/sand eller andet med i den prøve man opsamler. Derudover er det en god idé at trykke luften ud af posen med gødningen og at lægge prøven på køl, hvis den først indleveres dagen efter.

 

Husk at skrive hestens navn på posen og evt. datoen for udtagelse 😊